luni, 12 august 2013

Către Organizatorii World Travel Market



Către
Organizatorii
World Travel Market
Londra 4-7 Noiembrie 2013


Prin prezenta, Administrația Locală a Orașului Anina dorește să confirme participarea fermă la evenimentul organizat de dumneavoastră, având ca scop promovarea frumuseților din zona Munțiilor Aninei.
Totodată dorim să ne înscriem în catalogul expoziției pentru promovarea următoarelor obiective turistice:
·    Calea ferată Anina – Oravița constituie pe drept cuvânt o artă inginerească a construcţiilor în materie de căi ferate montane. Este unicat în ţara noastră şi în Sud-Estul Europei şi îşi merită într-adevăr denumirea de  Semmeringul Bănăţean. Construcţia acestei linii a fost un rezultat al exploatărilor miniere din acest ţinut montan al Banatului de Sud. Aceasta cale ferată mai prezintă încă interes datorită serpentinelor și curbelor abrupte. Marea artă a construcţiei aceste căi ferate constă în faptul că are o inclinare de 20 ‰ faţă de celelalte căi ferate care au avut o inclinare cu diferenţă de nivel de 14‰. De asemenea raza curbelor la această linie este de 114 m faţă de celelalte căi care au o rază de 150 m. Din aceste motive a fost nevoie de locomotive şi vagoane speciale. A fost nevoie sa se faca străpungeri şi tăieturi în deal pe o distanţă de 21 km şi numai pe aproximativ 10 km trenul are o linie ferată normală. În felul acesta s-a născut de fapt linia ferată Oraviţa - Anina care constituie o artă inginerească de construcţii de căi ferate şi care a fost dată în folosinţă în anul 1863. Linia ferată Oraviţa - Anina are o lungime de 34 km, iar construcţia a costat în total 5.000.000 de guldeni. Au fost construite în total 10 viaducte cu o lungime totală de 843 m, tuneluri într-o lungime totală de 2084 m si străpungeri de dealuri pe o lungime totală de 21.171 m.
·    Lacul Buhui, cu o suprafaţă de 1,6 km2 şi cu cea mai mare adâncime de aproximativ 27 metri, a fost constuit artificial în anul 1908 pentru ca apa râului Buhui să fie oprită în cursul ei de un baraj, ce-i poartă numele. Barajul prezintă o grosime la coronament de 8 metri, iar jos la bază de circa 15 metri. Apa necesară se lasă să se scurgă printr-un subteran - unul dintre cele mai lungi cursuri subterane de apă (3217 m) cunoscute din Romania - care apare iarăşi la suprafaţă în peştera Buhui, de unde se conduce la Anina printr-un tunel.
·    Lacul Mărghitaș este situat pe râul Buhui, are forma unui vârf de săgeată și a fost amenajat în anul 1940 ca destinație turistică. Are un volum de apa de cca. 200.000 m³ și o suprafață de aproximativ 4 ha, inițial fiind utilizat pentru o microcentrală. În prezent acesta îndeplinește și funcțiile de agrement și alimentare cu apă. 
·    Lacul Miniș este alimentat de apa râului cu același nume și se află pe Cheile Minișului. Acestea sunt o formațiune tip chei pe cursul râului Miniș, situate între orașul Anina și comuna Bozovici, sunt accesibile turiștilor și sunt împărțite în mai multe sectoare, fiind străbătute de drumul național 57B.
·    Fosile de plante datând din Jurassic pot fi găsite în mai multe aflorimente și cariere amplasate în jurul Aninei. Din acest motiv, partea sudică a fostei cariere Ponor constituie o rezervație paleobotanică. Fosilele găsite în această zonă aparțin în general erei carboniene (ex. ferigi). O altă categorie de fosile găsite în Anina constă în mamifere din Pleistocen, cele mai multe dintre acestea fiind descoperite în peșteri.
·    Peștera cu oase, aflată pe Valea Minișului, aproape de Anina, unde s-au descoperit osemintele celui mai vechi om modern care a trăit în Europa, cu o vechime de 40.000 ani. Între anii 2002 și 2005, trei speologi amatori din Timișoara au fost nevoiți să treacă printr-un sifon, o galerie inundata complet, prin care se poate trece numai cu costum de scafandru și cu echipament complet pentru a descoperi o mandibulă și un craniu.
·    Peștera Buhui se număra printre cele mai cunoscute peșteri din judetul Caraș-Severin și este localizată într-o frumoasă zonă a Munților Aninei. Fiind formată din galerii ce se întind pe mai mult de 3000 metri, Peștera Buhui este una dintre cele mai mari peșteri din întreaga grupă a Munților Banatului, fiind depășită doar de către Peștera Comarnic.
·    Biserica Catolică Steierdorf, monument istoric de interes național, a fost construită în anii 1872-1873, fiind sfințită în 8 iunie 1873, odată cu sărbătorirea a 100 de ani de existență a localității Steierdorf.  Un an mai târziu au fost sfințite și botezate cele trei clopote ale noii biserici romano – catolice din Steierdorf, confecționate în turnătoria regală a meșterului Ignatz Hilzer din Wienerneustadt.
·    Mașina de extracție de la Puțul IV, a fost fabricată în anul 1923 de Vickers Limited, având componente Whitmore și Metropolitan Vickers și se află în prezent în conservare.
·    Centrala electrică Anina, a fost instalată în 1897 ca primul grup electrogen alcatuit dintr-o mașina cu abur care utiliza aburii produși de două cazane recuperatoare și două generatoare de curent continuu. În 1893 s-au construit sălile cazanelor și mașinilor destinate unei centrale noi. În anul 1900 centrala este dotată cu cazane Tischbein care ardeau gaz de cocserie și care erau prevăzute cu supraîncalzitor si un grup generator (mașina cu aburi si alternator trifazic, ambele marca Lang). În 1966, datorită uzurii tehnice și morale, centrala își încetează activitatea. Astăzi utilajele din interior sunt obiecte înscrise pe lista Monumentelor Istorice din România, ca obiectiv de importanță națională, dată fiind și similaritatea cu echipamentele de pe vasul Titanic.

Vă mulțumim pentru atenția acordată și vă asigurăm de întreaga noastră considerație.
Cu stimă,


Primar
ing. Gheorghe ROMÂNU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu